Τηλ. 2103457458

Αρθροπλαστική Γόνατος

Η αρθροπλαστική του γόνατος, δηλαδή η αντικατάσταση της φθαρμένης  κατεστραμμένης άρθρωσης του γόνατος από μία  καινούργια, αποτελεί την τελευταία και οριστική λύση στο πρόβλημα της αρθρίτιδας του γόνατος. Όπως και στην αρθροπλαστική του ισχίου, πρόκειται για μη βιολογική θεραπεία, η οποία εφαρμόζεται παγκοσμίως και προσφέρειστους πάσχοντες μία καλή ποιότητα ζωής.

Αρθροπλαστική Γόνατος

Τα κριτήρια για να καταστεί ο ασθενής υποψήφιος σε αυτή τη θεραπεία, πλην εξαιρέσεων, όπως και στην αρθροπλαστική του ισχίου είναι πρωτίστως κλινικά.

  • Έντονος και συνεχής πόνος επί μακρόν από την περιοχή του γόνατος κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της νύκτας
  • Λειτουργική έκπτωση της άρθρωσης με περιορισμό στην κάμψη – έκταση
  • Αδυναμία βάδισης μικρών και μέσων αποστάσεων λόγω ενοχλημάτων.
  • Μη ικανοποιητική ανταπόκριση συντηρητικών μέσων και θεραπειών

Τα ακτινολογικά κριτήρια, συνήθως καταδεικνύουν μεγάλου βαθμού αρθρίτιδα δηλαδή ουσιαστικά καταστροφή της άρθρωσης.
Οι ασθενείς, υποψήφιοι για αντικατάσταση του γόνατος, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια βομβαρδίζονται από πληροφορίες τεχνικού χαρακτήρα για το είδος των υλικών, της χειρουργικής προσπέλασης/τομής κ.α Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι ο κοινός παρονομαστής όλων αυτών είναι η σωστή και προσαρμοσμένη στις ανατομικές ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενούς τοποθέτηση της τεχνητής άρθρωσης με το μικρότερο δυνατό τραύμα στις ανατομικές δομές, έχοντας ως τελικό στόχο την ανώδυνη και πολυετή λειτουργία της αρθροπλαστικής.Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Γεώργιος Χριστοδουλάκης με εμπειρία στο πεδίο των αρθροπλαστικών ισχίου και γόνατος, σε συνεργασία με επιλεγμένες κλινικές και εξειδικευμένους συνεργάτες, αναλαμβάνει την πλήρη κάλυψη των ασθενών από τον ορθό προεγχειρητικό σχεδιασμό, την εγχείρηση, ως και τη μετεγχειρητική παρακολούθηση.

Συχνές Ερωτήσεις

Πόσες μέρες θα χρειαστεί να νοσηλευτώ;
Η συνήθης νοσηλεία είναι 5 ημέρες

Πότε θα περπατήσω;
Ανάλογα του είδους της νάρκωσης και την γενικότερη κατάσταση σας, σε 24 με 48 ώρες από την επέμβαση, μπορείτε με βοήθεια/επίβλεψη από το εξειδικευμένο προσωπικό, να σηκωθείτε και να κάνετε τα πρώτα σας βήματα.

Ποιό είδος αναισθησίας χρησιμοποιείται;
Η αναισθησία που θα λάβετε θα είναι η ασφαλέστερη δυνατή, βάση του ιστορικού σας, με την επισκληρίδιο αναισθησία να είναι η συνηθέστερη.

Τι τεχνική εφαρμόζετε
Η τεχνική που εφαρμόζουμε είναι η medial parapetellar retinacular approach, η οποία αποτελεί το λεγόμενο golden standard των τεχνικών προσπέλασης για αρθροπλαστική στην περιοχή του γόνατος.

Πότε θα περπατήσω ελεύθερα και χωρίς κανένα βοήθημα; (πατερίτσα / «Π» )
Αυτό κατά μέσο όρο γίνεται στις 4 εβδομάδες από το χειρουργείο.

Θα χρειαστεί να μεταγγιστώ;
Για λόγους δικής σας ασφάλειας, πάντοτε, πριν από εγχείρηση ολικής αρθροπλαστικής, θα πρέπει να έχετε φροντίσει για κάλυψη σε αίμα.Ανάλογα τον σωματότυπο, τον προεγχειρητικό σας αιματοκρίτη και τις εξατομικευμένες συνθήκες της επέμβασης σας, το συνηθέστερο είναι να μην χρειαστεί καθόλου μετάγγιση ή να λάβετε με ειδικό σύστημα αυτομετάγγισης, πίσω, το δικό σας αίμα τις πρώτες ώρες μετά την επέμβαση.